Ateş düşürücü ilaçlar alındıktan sonra ancak 30-45 dakika içinde etkisini göstermektedir. Ateşi hızla yükselen çocuklarda yapılacak periferik soğuk uygulama ateşin düşürülmesine yardımcı olacaktır.
Periferik soğuk uygulama yöntemi ayrıca çok küçük çocuklarda (ateş düşürücü ilaç kullanımının güvenli olmadığı yenidoğan ve yaşamın ilk aylarında), ilaç zehirlenmesi riski olan ağır karaciğer hastalarında ve ateş düşürücülere aşırı duyarlılığı olan çocuklarda tercih edilmelidir.
Fiziksel soğutma yöntemleri olarak önerilenler:
* Lenf dolaşımının yoğun olduğu koltuk altı, kasıklar ve alın bölgelerine ıslak pamuk/ıslak havlu uygulamak ateşin kısa sürede düşmesini sağlayacaktır.
* Ilık su ile duş ateşin düşürülmesinde etkili olacaktır.
Fiziksel soğutma yöntemleri olarak önerilmeyenler:
* Soğuk su ile duş alınması veya buz uygulanması önerilmemektedir. Çünkü soğuk su ile duş alınırsa veya buz uygulanırsa vücutta refleks olarak vücudun set noktası daha da yükselir; titreme gelişir ve vücut ısı üretimi daha da artar; kan akımının kalp, karaciğer, santral sinir sistemi gibi organlara yönlenmesi nedeniyle cilt kanlanması belirgin şekilde azalır.
* Alkol (kolonya gibi) kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü alkol özellikle küçük çocuklarda hipoglisemi, solunum baskılanması, koma ve ölüme neden olabilecek miktarlarda solunabilir.